Cercul„Cultul Eroilor" la Gimnaziul „I. A. Basarabescu"

Luni, 7 mai 2012, într-un cadru festiv restrâns, s-a înmânat stindardul Cercului „Cultul Eroilor", de către colonelul Cujbă Puiu, elevilor şcolii I. A. Bassarabescu. Evenimentul a fost organizat de către prof. Ulescu Alexandru.

Domnia sa va însoţi elevii la toate acţiunile omagiale ale eroilor neamului, organizate de către prefectura judeţului cu steagul înmânat azi. Steagul va sta alături de cele ale României şi UE, în holul principal al instituţiei noastre.

La eveniment a participat conducerea şcolii, parţial reînnoită, prin pensionarea directorului Sitaru Nicolae, după 27 de ani de directorat, din care 16 ani în această şcoală. La conducerea Şcolii I. A. Bassarabescu a venit d-na profesor Angelica Georgescu, secondată ca director adjunct de profesor Chivulescu Elisabeta.

prof. Chivulescu Elisabeta

O zi magica

Dimineaţa clipea obosită din genele sale lungi de nori. Sâmbăta se arăta luminoasă, intuind parcă bucuria călătoriei ce va sosi. Împreună cu doamnele profesoare Popescu Liliana şi Nae Adriana, am pornit la drum prin Bucureştiul abstract şi arămiu. Prima oprire: Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”. Impunător şi mândru, se înalţă plin de gloria trecutului românilor. Pornind de la descoperirea focului, românul parcurge un traseu presărat cu greutăţi şi victorii. Personalul bine documentat, dioramele şi materialul istoric ce se regăseşte doar la câteva muzee de prestigiu din Europa (Luvru, British Museum) ne-a fascinat.  Deşi drama războiului este clară şi vie în amintirea/memoria comună a tuturor,  generaţiile postbelice nu vor înţelege niciodată cât de multe vieţi s-au jertfit pentru ţară. Asistand la diorama cu Războiul de Indepenţă al românilor, am simţit o umbră a nesiguranţei, curajului tremurat din vocile soldaţilor dar şi a speranţei, o umbră ce ne-a adăpostit pentru câteva momente sub aripa ei de amintiri.

Ziua trecea încet prin spectrul de gânduri şi zâmbete. În autocar,  veselia copiilor de a cincea, ghiocei ce abia au scos capul la lumină, ne eclipsa încă o dată seriozitatea. Ei, nici chiar aşa..!  După ce am vizitat Mitropolia, cu porumbeii ei sidefaţi şi aerul ce aproprie cerul de pământ, ne-am oprit în Parcul Carol. Acolo,  până şi frunzele arămii  au intrat în jocul nostru! Deşi am stat puţin, oprirea în parcul primitor şi auriu ne-a oferit încă un prilej de bucurie.  Aerul rece şi bun ca dulceaţa de gutui a bunicii radia din parc şi se oglindea pe chipurile noastre de copii ai cerului şi pământului.  Am jucat badminton  chiar lângă Muzeul Industrial, pe care n-am apucat să-l vedem. Dar acesta este încă un motiv să mai revenim în braţele deschise ale Bucureştiului.

În timp ce autocarul tremura încet, oftând la fiecare oprire, impresii şi gânduri de toamnă erau schimbate. Poşta gândurilor era foarte ocupată în ziua aceea se pare. Soarele, foarte zâmbitor, privea cu regret la jocul nostru.

Ziua aceea a fost magică. Parcă cerul ne-a zambit şi, luminos, a vegheat asupra noastră. Înapoi în autocar, aşteptând să ajungem acasă, perdelele roşiatice au fost trase şi somnul a poposit pe genele noastre visătoare.  Soarele dispăruse demult,  lăsând locul întunericului nestatornic. Autocarul purta o ceată de copii înstelaţi, liniştiţi, visând şi retraind acea zi.

 

Alecu Bianca Maria, clasa a VIII-a B,  Şcoala H.M. Berthelot

Profesori coordonatori: Popescu Liliana şi Nae Adriana

(vezi galeria de imagini)

 

ELEVUL-VIITORUL CETĂŢEAN

ŞCOALA „NICOLAE TITULESCU” – PLOIEŞTI


Pe pagina Web a şcolii este înscris obiectivul unor dascăli plini de afecţiune şi responsabilitate:  „ Şcoala îmbină latura formativă cu cea informativă şi educativă în crearea personalităţii elevilor. Misiunea noastră este să ne atingem toate scopurile propuse şi să dezvoltăm interesul pentru educaţie printr-un învăţământ axat pe nevoile complexe ale unei societăţi în permanentă schimbare si evoluţie. Elevul, viitorul cetăţean, nu trebuie să fie limitat la o singură profesie, ci dispus să dobândească noi cunoştinţe şi abilităţi pentru a se adapta unor situaţii diverse, în condiţiile formării conştiinţei civice.”

Începutul timid al Şcolii Nicolae Titulescueste legat de modernizarea României, când, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea se înfiinţează numeroase aşezăminte de învăţământ. Treptat, celor două clase simultane li se adaugă către sfârsitul secolului alte două şi, cu ajutorul primăriei şi al comunităţii, se construieşte localul vechi al şcolii din strada Mărăşeşti. Şcoala a reuşit să treacă peste
momentul dificil al devastării de la sfârsitul primei conflagraţii mondiale prin contribuţia cadrelor didactice, elevilor, părinţilor şi a altor personalităţi locale. La sfârşitul perioadei interbelice este atestată funcţionarea în actualul spaţiu căruia, în 1956, i se adaugă o nouă aripă cu patru săli de clasă. Reparaţiile din 2006-2007 i-au schimbat înfăţişarea, consolidând rezistenţa unei şcoli care are acum 400 de elevi.

În anul şcolar 2010-2011, Şcoala cu Clasele  I-VIII „Nicolae Titulescu” din Ploieşti a început colaborarea cu Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor”- Filiala Prahova. Domnul colonel în rezervă Constantin Chiper, din partea A.N.C.E, profesorul de istorie Gabriel Dragomirescu, institutoarea Simona Dragomirescu şi învăţătoarea Oprea Liliana, din partea Şcolii „Nicolae Titulescu”, si-au propus cinstirea memoriei eroilor neamului, desfăşurarea unor activităţi împreună cu elevii, cu prilejul sărbătorilor naţionale, trezirea interesului elevilor pentru istoria naţională şi locală, formarea conştiinţei civice şi patriotice.

Pe data de 24 ianuarie 2011, părinţi şi elevi din clasele a IV-a A, a III-a B şi din ciclul gimnazial s-au întâlnit pentru a sărbători Unirea Principatelor Române. Au purtat în piept panglici tricolore confecţionate de doamnele învăţătoare, iar sala a fost decorată cu desene ale elevilor pe tema Unirii de la 1859. Domnul profesor Gabriel Dragomirescu a deschis manifestarea prezentând pe scurt evenimentul şi a dat cuvântul domnului colonel Constantin Chiper care a făcut un scurt istoric al A.N.C.E, a vorbit despre constituirea în şcoală a cercului „Cultul Eroilor” şi obiectivele acestuia. De asemenea, a fost evidenţiată importanţa zilei de 24 Ianuarie 1859, semnificaţia Unirii şi a fost evocată personalitatea domnitorului Alexandru  Ioan Cuza.

O prezentare power point i-a ajutat pe elevi să arate cum a luat naştere ideea de Unire, evoluţia acesteia până în 1859, materializarea şi urmările ei. Au fost prezentaţi şi câţiva dintre liderii care au luat parte la evenimentele din perioada 1856-1859. S-a realizat legătura dintre Unirea de la 1859 şi istoria locală a oraşului Ploieşti şi a judeţului Prahova, vorbindu-se despre tabăra militară de la Floreşti, vizita domnitorului în oraşul nostru în drum spre Bucureşti, relatată de Ion Luca Caragiale, care asistase ca elev, şi despre telegramele de mulţumire ale ţăranilor prahoveni către domnitorul Al. I. Cuza în urma împroprietăririi, ca urmare a legii agrare din 1864. Prezentarea s-a încheiat cu „Hora Unirii”.
Un grup de elevi de la clasa a-IV-a A a jucat sceneta care înfăţişează întâlnirea boierilor cu ţăranii şi disputa cu Moş Ion Roată. Elevii au învăţat că pentru a realiza binele comun este nevoie de participarea şi unirea eforturilor tuturor membrilor comunităţii.

La finalul activităţii, elevii clasei a IV-a A au prezentat un scurt moment artistic, iar organizatorii au rostit câteva cuvinte de încheiere şi au făcut trecerea spre activitatea următoare.

Pe 27 martie 2011 elevii de la clasele a VII-a şi a VIII-a au prezentat propriile cercetări despre istoria Basarabiei. La final, prin votul participanţilor, s-a ales materialul cel mai interesant şi cel mai valoros.

Ziua de 9 mai 2011 dedicată sărbătoririi obţinerii independenţei României a fost marcată de către elevii Şcolii „Nicolae Titulescu” prin accentuarea rolului prahovenilor, ploieştenilor şi al Ploieştiului la Războiul de Independenţă.

Pe o vreme potrivnică, ploioasă, ce amintea mai degrabă de o zi de toamnă decât de început de vară, pe 2 iunie 2011, de Înălţarea Domnului, a avut loc comemorarea eroilor neamului la Cimitirul Militar Bolovani. Un grup de elevi ai  Şcolii „Nicolae Titulescu”, însoţiţi de  profesorul de istorie Gabriel Dragomirescu şi institutoarea Simona Dragomirescu au participat la ceremonie, au ascultat discursurile veteranilor, au depus flori la Monumentul Eroilor şi au asistat la defilarea gărzii de onoare. A fost o adevarată lectie de istorie, desfăşurată în apropierea mormintelor eroilor căzuţi în război.

Prof. Gabriel DRAGOMIRESCU și Inst. Simona DRAGOMIRESCU

Articol publicat în Revista ”Prahova eroică” nr. 2